Velkommen inn i min verden

En blogg om trivialiteter og hverdagsliv......

søndag 28. februar 2010

Bryllupsdag i heimen...

7 år! Og enda en anledning for kakemonsene i huset til å glede seg... Heldigvis fikk vi uventa kaffebesøk som kunne hjelpe oss med kakespisingen....

lørdag 27. februar 2010

Vår inne i alle fall.....

Er det ikke vårtegn ute, så får jeg ta våren inn i stua.

Her om dagen kom jeg over disse ønskene som Marit Lønstad hadde for 80 årsdagen sin.

I dag, kjære Herre er jeg åtti,
og det er ikke så mye jeg ikke har sett,
jeg håper kjære Herre at du lar meg leve til
jeg er åttiett.

Men da, hvis jeg ikke er ferdig,
og kommet til ro,
vil du være så snill å la meg
bli til jeg er åttito?

Det er så mange steder
jeg ønsker å dra,
så mye jeg ønsker å se,
så tror du at du kunne ordne det
så at jeg blir åttitre?

Verden endrer seg så raskt,
og der er mye som skal spire,
jeg ville like det veldig godt
om jeg fikk leve til jeg er åttifire.

Og hvis den tid jeg
fremdeles stevner frem,
så skulle jeg gjerne få bli her,
til jeg ble åttifem.

Alt går så fort, det skjer så mye-
jeg blir helt perpleks,
jeg vil gjerne se hva som hender
når jeg blir åttiseks.

Jeg vet,kjære Herre
det er mye å be om,
og det må være vakkert der
oppe over stjernenes bru,
men, jeg vil fryktelig gjerne
bli til jeg er åttisju.

Da er jeg gammel og trett,
langt fra ungdommens tid,
den flotte,
Men, det skulle være skjønt å
være her når jeg er åttiåtte.

Jeg ville ha sett så mange ting
og hatt en herlig tid,
og jeg er sikker,
jeg er villig til å dra
ved åttini...
kanskje...

Bare en ting jeg vil si,
kjære Herre,
jeg takker deg flittig,
Men hvis det er okay for deg
så skulle jeg elske å leve til
jeg blir nitti.

Men da Herre skulle
det meg forundre,
om du lar meg "åndsfrisk"
få leve til jeg er hundre.

onsdag 24. februar 2010

Nye gardiner....

Jeg har behov for å fornye litt på omgivelsene. Vet ikke om det er lengselen etter vår som utløser dette, men i alle fall så dro jeg avgårde i dag for å se på nye gardiner til stua. Har tenkt på det så lenge og det måtte bli i dag eller aldri. Takk og lov for dem som kom på ideen "ferdigsydde gardiner". Jeg ville ha gardiner i dag, ikke i morgen eller om to uker.....


På min gardinjakt, kom jeg over disse kjekke lysholderene. Jeg kjøpte dem med tanke på hytta, men syntes de blei riktig så fine på loftstua......tror de blir værende der.....

tirsdag 23. februar 2010

Drømmer om varme midtsommerdager....

Pass på å få kjøpt et eksemplar av Madame Köhlers Rabarbrasaft til sommeren..... Den spares til vinterdagene slår til og brukes som medisin når drømmen og lengselen etter sommer blir for intens... Lukk øynene og drøm deg bort....

søndag 21. februar 2010

God gammeldags vintersøndag...

I dag har jeg vært ute to ganger og måkt gårdsrommet fri for snø. Jeg er nå trøtt og lei av vinter og snø og ser frem til vår og varmere dager..... Jeg har i dag laget kjøttkaker med erterstuing og sviskegrøt til dessert. Blir helt nostalgisk av den menyen.

Velkommen tilbake til 50-60 og 70 tallet...

En ting er sikkert, gode kjøttkaker får en kun av god, fersk kjøttdeig og god saus av smør og mel som brunes i panna. Jeg bruker margarin og ca 2,5 ss mel, tilsett ca 0,5 l vann og 1-2 terninger Toro klar kjøttsuppe. Sukkerkulør for fin farge og en skvett fløte for god smak. Til kjøttkakene bruker jeg 400 g kjøttdeig, 1 hakka sjalottløk, 1 egg, 1 ss havregryn, ca 2 ss potetmel og 1 ss hvetemel, salt og pepper. Dette røres sammen og spes ut med ca 1 dl vann. La kjøttkakene steke på svak varme med lokk til de er gjennomstekt.
For å lage erterstuing, gjør følgende: 1 pakke grønne erter legges i vann natten over. Vannet helles av og tilsett nytt vann til det dekker ertene godt. Kok under lokk i ca 1,5 time. Rør i en smørklatt, et par ss mel og en skvett fløtemelk. Tilsett salt til slutt. Nam,nam... mye bedre enn posestuing.


Sviskegrøt, den gamle gode desserten fra barndommen. Jeg bruker en blanding av svisker og litt aprikoser. Jeg legger dem i vann natten over og de kokes til de er møre i vannet fra natten. Tilsett så sukker, må være litt søtt for å få frem den gode, deilige sviskesmaken. Tilsett så potetmel, oppløst i bitte litt kaldt vann, til grøten har passe konsistens. Serveres med god fløte og kanskje litt strøsukker.

I dagens matjungel må vi ikke glemme de gamle solide rettene. Viktig å ta vare på dem også.

lørdag 20. februar 2010

Min bedre halvdel....

Min bedre halvdel kom hjem i dag. Da er det slutt med lesing på senga, breie seg ut på tvers og sove til jeg våkner av meg selv i 8-9 tiden......

fredag 19. februar 2010

Ord for helga...

Tida går
År for år.

Har inga byrjing.
Har ingen ende.
Kan ikkje stoppe
Kan ikkje vende.

Tida går som ein røyk og ein foss.
Men den er ikkje komen lenger enn oss.

Tida kan ingen menneske sjå.
Likevel er den her akkurat nå.

Einar Økland

Leseglede...

Dette er boken jeg akkurat er ferdig med. Syntes den var litt treig i starten, men blei bedre og bedre utover. Kan anbefales. Den handler om Edgar som er 14 år og født stum. Han vokser opp med mor og far i Wisconsin og de driver oppdrett av hunder i midten av 1970.-tallet.

Helga kan starte....

For en deilig følelse det er, nyvaska hus, og ikke minst søpla under vasken tømt og skapet vaska, friske blomster i vasen, frihelg, strålende sol og klokka er bare 11 på formiddagen. Resten av dagen til fri disposisjon. Nydelig.......

OL...

Malin og jeg satt foran tv`n i går kveld, teppe over oss, sweet peppermint te i koppen og tørka og tørka på tårer, og jeg som ikke kan fordra all sporten på tv engang. Heia Tora og Emil !

onsdag 17. februar 2010

Gårsdagens lunch...

Jeg har så utrolig kjekke og hyggelige kollegaer. De hadde med så fantastiske gaver til meg at jeg blei både rørt og takknemmelig. Vi koste oss med fiskesuppe og varmt brød, dyppet i olivenolje med balsamico. Kake- og søtmonsen meg hadde jo også laget kaker. Benytter enhver anledning og unskyldning til å få spist kake....


Her er oppskriften på fiskesuppen. Den kommer egentlig fra bladet Maison Mat&Vin
400 gr fisk
100 gr rensede reker
100 gr blåskjell uten skjell
2 gullerøtter i fyrstikkstaver
1 liten grovhakket løk
1 liten purre i tynne skiver
200 gr sellerirot i små terninger
1 ltr fiskekraft (jeg bruker vann og 3 terninger Toro fiskebuljong)
4 ss hvetemel
5 ss smør
2 dl fløte
0,5 dl creme frech
Smelt smør og mel i gryten og spe med fiskekraft.

Min bedre halvdel....

Min bedre halvdel er ikke hjemme..... Det var 17 grader i stua da jeg stod opp og måtte få fyr på peisen i en fart. Problemet var at det ikke fantes noe opptenningsved.... Jeg innså til min forskrekkelse hvor den egentlig kommer fra, og måtte fint ut i vedboden, finne frem øksa og hogge i vei... oops!!!! Der traff jeg visst fingeren med øksa gitt !!!!

tirsdag 16. februar 2010

Teppe...

Kjørte med stor glede og forventning til Forus i kveld for å hente det nye sisalteppet som vi har spesialbestillt til tvstua/biblioteket. Har ventet i 3 uker på teppet og så hadde de laget det i feil farge..... 3-4 nye uker å vente....

mandag 15. februar 2010

Gleder meg til i morgen...

Gode kollegaer kommer på lunch og forberedelsene har allerede startet...

En kopp te....

En kopp kamillete med lynghonning gjør susen når jeg ikke får sove. Våknet 4 i natt,og det var umulig å få sovne igjen. Da stod jeg opp, lagde en kopp og tok med i senga. Etter en stund kjente jeg døsigheten og vips, våknet ti på 9.

søndag 14. februar 2010

Fastelaven....

Fastelaven, morsdag og valentinesdag på en og samme dag... kunne blitt en stri dag, men jeg har vært på jobb hele dagen. Stritt nok det. Da jeg kjørte hjem, så jeg for meg det stettfatet med kremfyllte boller med melisdryss og kaffelukt fra kjøkkenet. Ikke akkurat det jeg fikk. En kopp pulverkaffe og fyll bollene selv, gjør ikke samme susen. Men det smakte godt og hyggelig blei det rundt bordet, selv om jeg syntes det var litt kjipt. Har kjøpt fastelavensris fra Norske kvinners sanitetsforening, noe som minner meg veldig om barndommen. Husker at vi samlet på de fjørene som en skatt etterpå. Forresten så lurer jeg egentlig på hva Sanitskvinnene driver på med?

lørdag 13. februar 2010

Tusen takk...

Disse fantastisk vakre, nydelige, skjønne og vidunderlige rosene fikk jeg da jeg kom hjem fra Salsburg i dag.

fredag 12. februar 2010

Gode kamerater


Dette søte oljemaleriet av Ellen Tangen kjørte jeg til galleri Amare for å hente i dag og var veldig spent på hvordan det så ut. Må innrømme at jeg ble litt forfjamset. Min bedre halvdel fortalte etter utstilingen at han hadde kjøpt et bilde med pingviner.For meg er det synonymt med Vedbjørn Sand.....Dess mer jeg ser på det, dess mer glad blir jeg i de gode kameratene som holder sammen og armene rundt hverandre i det smeltende isøde. Tror det kommer til å få en vegg på hytta.

torsdag 11. februar 2010

Mac



I dag kom Thorbjørn med min bedre halvdels nye Mac. Gjett om jeg er misunnelig. Nå kan vi sitte her opptatt med hver vår datamaskin. Skal vi ha en samtale, må vi chatte på facebook. Nei, tror ikke det vil gå så langt, men ser at det nok snart kommer tilgang til internett på hytta. Vi har bare NRK der og det er vi fornøyd med, men internett derimot...

Bolletorsdag..

For oss dyktige og allsidige husmødre som jobber i helgene, må bollene bakes i god tid før fastelavenssøndag og fryses ned, slik at den resterede familie kan kose seg på bollesøndag mens husmoren er på vingene for å tjene til livets opphold. Så i dag har jeg bakt rosinboller og hveteboller. Oppskriften har jeg fått fra min søster for hundre år siden og den heter "Gjærdeig til alle formål". Det er en genial oppskrift og er idiotsikker. Samme oppskrift brukes til boller, kanelruller, horn osv. Tilsett kanel, kardemomme eller det du ønsker alt etter hva du skal lage. Her kommer den fantastiske grunnoppskriften.


7 dl melk
2 poser gjær
200 g sukker
180 g smør
1 kg hvetemel

Alt det tørre blandes. (Skal du lage rosinboller, has rosinene oppi det tørre.)Tilsett godt lunket melk og smeltet smør. Elt det hele sammen og hev. Ha litt mel på benken og hell deigen oppå. Kna lett og del opp til ca 30 boller om det er det du skal lage og etterhev en god 1/2 time. Triller du boller i begge hender samtidig på benken, er det et godt tips å smøre litt olje på hendene for hver gang. Da klisser ikke bollene seg fast til hendene. Jeg steker på varmluft på 190 grader midt i ovnen.

Hyttetur..

Jeg hadde flere dager fri og vi dro til Sørlandet for å sjekke hytta, men aldri om vi hadde trodd det var så mye snø. Vi hadde heldigvis med snøskuffe som vi fikk god bruk for. Min bedre halvdel spadde vei inn langs husveggen og jeg var esel. Da jeg hadde fått båret ned alt fra parkeringsplassen, var veien inn til hytta klar. Du og du som jeg gleder meg til vinter og snø forsvinner og våren titter frem..

Vinter på hytta...

Etter å ha spadd frem hyttedøra, koste vi oss med hjemmelaget lasagne og nydelig rødvin. Fantastisk godt å komme ned på hytta igjen. Det er så godt bare å være der og dagene blir fyllt med et annet innhold enn hjemme.



Gitaren trengte nye strenger å spille på...


Søndag var det nydelig værog vi var på tur med kaffe og mat. Fjorden er helt igjenfrosset og mange isfiskere prøvde lykken, men de er visst ikke kommet med på bildet..

Fristelsen blei for stor, jeg måtte ut for å grave en snøhule i skavlen utenfor hytta. Jeg innredet med teppe og lys og min bedre halvdel ble invitert på en akevitt. Tror han var veldig imponert over at jeg fikk det til.... det hadde han ikke trodd nei...


Geni. Gjett hvem som vant :))





Gjenbruk....

Slår et slag for Fretex. Dette lille bordet kjøpte jeg for 175 kr. Det var lakkert furu og se så fint det blei med litt maling. Jeg bruker alltid dør- og listmaling som er vannbasert. Det blir ikke like slett og fint som oljemaling, men gevinsten er luktfri og søl kan vaskes bort med vann. Jeg er en skikkelig "graps" når jeg maler.Tørker fort og kan male flere strøk samme dag. Dette bordet har fått plass som "stasj" på det røde soverommet.






Disse sengene har jeg også kjøpt på Fretex. De var i utgangspunktet brunbeiset, men vi ville gjerne ha dem hvite. Madrasser følgte med, samt to nattbord. Pris 1500 kr. Jeg tenkte at jeg sover natt etter natt på hotell på samme madrass som hundrevis av gjester før meg, så da kan vel våre hyttegjester også ta en natt eller to på en brukt madrass. Jeg har kjøpt nytt trekk som jeg har lagt over madrassene.


Noen ganger har jeg lyst på lyst trekk til sofan. Men når jeg ser på bildet, så er jeg egentlig fornøyd med rødt også. Klarer ikke helt bestemme meg..... dobbeltmoral er det og. Her ivrer jeg for Fretex og gjenbruk, men nytt trekk vil jeg ha, selv om det røde ikke er slitt.



Jeg tenker på interiør, farger, "stasj" og gjenbruk.....Min bedre halvdel er opptatt av fiske. Redskapen klargjøres til sjøen er isfri.... hadde ikke med utstyr til isfiske og det var dumt. Forholdene var perfekte for det.




Blir det ikke fisk på panna nå, er det i alle fall ikke utstyret det står på.





fredag 5. februar 2010

Jeg er heldig

Dette er hva som møtte meg da jeg kom hjem fra jobb i 17 tiden i dag. Frihelg, nei friUKE, nydelig fisk-og skalldyrgryte, utsøkt chardonnay fra Sør-Afrika, rent og ryddig hus, fyr på peisen og en glad mann som har bestillt seg en Mac i dag. Bare litt misunnelig på den Mac`n. Jeg ønsker meg et nytt fint kamera så jeg kan ta gode bilder til bloggen min. Problemet er at jeg også ønsker meg nytt lyst trekk(IKEA) til sofan på hytta, hylle i entreen på hytta, nattbord til det røde og det grønne soveromet osv. Hjelp, ønskelisten vil ingen ende ta.....har ikke hele kvelden heller! Nytt på nytt begynner snart.

torsdag 4. februar 2010

Gruer meg til jobb i morgen! Ikke jobben, men det at jeg må opp ekstra tidlig for å måke frem bilen som er blitt begravd av snø, inni carporten. Ikke var langtidsvarselet særlig lystig heller. Har sett frem til en hyttetur jeg ser svinner hen i det fjerne med det langtidsvarselet. Gleden er at jeg skal ha en uke fri når jeg kommer hjem fra jobb i morgen. Jippi! Det må bli mange stearinlys, fyr på peisen, god mat og vin innendørs, mens snøen fyker og kulingen uler rundt hushjørnet.

Ettermiddagskaffe




Etter middagen i dag, så slo vi til med kaffe og kake kun for oss selv. Jeg skal servere kake til gjester med cølliaki om to uker og prøvde denne kaken uten mel. Min oppskrift har mel, men det kuttet jeg ut. Det gikk kjempefint.Det er opprinnelig kake med kokosbunn, gul krem,svisker og kremfløte. Jeg har byttet ut sviskene med rips fra frysen. Vi hadde så mye rips i hagen i sommer og fryste noe. Nå kommer de godt med. Kaken får en veldig frisk smak med rips i steden for svisker.


4 eggehviter
2 kp sukker
2 kp kokos
Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs, bland så i kokos.

160 grader varmluft, ca 30 min, 24 cm form

Krem:
4 eggeplommer
1 dl fløte
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
Dette kokes ved svak varme til det tykner.

Fordel fyllet oppå kaken og legg rips på toppen. Pynt kaken med pisket krem.


Bakedag

I dag har jeg hatt telefonvakt og heldigvis ikke kallt ut på jobb, for jeg har bakt småbrød med honning. Det er et must i vår fryseboks. De er veldig gode til supper, pasta, salat osv. De bare tines på 200 gr i stekeovnen 10-15 min og da får de en deilig sprø skorpe. Oppskriften fant jeg i sommer på hytta i et mat&vinblad. Her er den:

5 dl lunket vann
1 dl melk
1 ts honning
2 ts salt
1 1/2 dl sammalt hvete
1 ltr hvetemel
1/2 pose gjær
250 grader varmluft midt i ovnen.

Deigen er veldig klissete. Hell mel på benken og tøm deigen oppå og strø litt mel på toppen. Skjær små deigbiter med stekespade og legg dem på stekebrett som er dekket med bakepapir.... Stekes omgående.

onsdag 3. februar 2010

Min nye kakeboks endelig i hus...


Dette er kakeboksen som jeg bare måtte kjøpe da jeg var i Kristiansand.(Den som tok nesten hele plassen i trillebagen min) Den stod der så ensom på en hylle i butikken. Tenk, det var noen som hadde fått den som julegave og byttet den. Går det an? Jeg har sett etter denne kakebommen i hele høst. UTSOLGT over alt. Og da måtte jeg bare slå til siden den stod der og ventet på meg, ikke sant? Den blei med meg fra fly til fly på tur i Sør-Norge, før den blei fyllt med godsaker her hjemme. Nam, nam.. nok ikke lenge til den er tom......

For en knallfin dag...


Jeg reiste på jobb 05.00 i dag tidlig i -11 grader. Det var nydelig vær fra Sola til Trondheim, via Ålesund og Bergen. Ett vakkert skue der oppe i høyden. Like vakkert var det da jeg kom hjem.Uniformen ble raskt byttet ut med Devold og Bergans og ut på tur i Sandtangen og langs Frøylandsvannet. Skulle ønske jeg hadde tatt med kakao og mitt nye sitteunderlag av reinsdyrskinn.Vakrere blir det ikke. Jeg er ganske lei vinter nå, men dette kan vi godt ha en stund til. Snøen er tørr og fin og det er en behagelig knaselyd for hvert skritt.

tirsdag 2. februar 2010

En forfrossen potetplante

Det blir nok ikke noe liv i denne stakkaren til våren... Lurer på hvor mye i hagen som klarer kampen med kulda.

mandag 1. februar 2010

Radisson BLU i Kristiansand

Eneste natt på hotell denne måneden. Det skal bli merkelig å tilbringe så mange netter etter hverandre i min egen seng... Da gjenstår det bare å krype under dyna og forberede seg til nok en tidlig morgen på vingene...

For liten bag, eller.....

Merkelig nok, så er det dårlig plass til klær i trillebagen etter en aldri så liten tur i interiørbutikkene i og rundt Skippergata.

Sjokoladekake i tankene...

Måtte som vanlig innom DRØMMEPLASSEN, som ligger i Skippergata, for å ta en kopp kaffe 0g spise knallgod sjokoladekake. Et kjempekoselig miljø med nydelig bakverk og gode enkle lunchretter.

Kristiansand

Gikk en formiddagstur langs havna og strandpromenaden i strålende vær, -20 grader da vi landet på Kjevik. Ser ikke ut som denne båteieren har tenkt seg ut med det første.