Velkommen inn i min verden

En blogg om trivialiteter og hverdagsliv......

søndag 21. februar 2010

God gammeldags vintersøndag...

I dag har jeg vært ute to ganger og måkt gårdsrommet fri for snø. Jeg er nå trøtt og lei av vinter og snø og ser frem til vår og varmere dager..... Jeg har i dag laget kjøttkaker med erterstuing og sviskegrøt til dessert. Blir helt nostalgisk av den menyen.

Velkommen tilbake til 50-60 og 70 tallet...

En ting er sikkert, gode kjøttkaker får en kun av god, fersk kjøttdeig og god saus av smør og mel som brunes i panna. Jeg bruker margarin og ca 2,5 ss mel, tilsett ca 0,5 l vann og 1-2 terninger Toro klar kjøttsuppe. Sukkerkulør for fin farge og en skvett fløte for god smak. Til kjøttkakene bruker jeg 400 g kjøttdeig, 1 hakka sjalottløk, 1 egg, 1 ss havregryn, ca 2 ss potetmel og 1 ss hvetemel, salt og pepper. Dette røres sammen og spes ut med ca 1 dl vann. La kjøttkakene steke på svak varme med lokk til de er gjennomstekt.
For å lage erterstuing, gjør følgende: 1 pakke grønne erter legges i vann natten over. Vannet helles av og tilsett nytt vann til det dekker ertene godt. Kok under lokk i ca 1,5 time. Rør i en smørklatt, et par ss mel og en skvett fløtemelk. Tilsett salt til slutt. Nam,nam... mye bedre enn posestuing.


Sviskegrøt, den gamle gode desserten fra barndommen. Jeg bruker en blanding av svisker og litt aprikoser. Jeg legger dem i vann natten over og de kokes til de er møre i vannet fra natten. Tilsett så sukker, må være litt søtt for å få frem den gode, deilige sviskesmaken. Tilsett så potetmel, oppløst i bitte litt kaldt vann, til grøten har passe konsistens. Serveres med god fløte og kanskje litt strøsukker.

I dagens matjungel må vi ikke glemme de gamle solide rettene. Viktig å ta vare på dem også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar